Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Multicel
Mazowiecka Sieć
Pierwsza w Polsce Giełda Papryki - CDiPR w Słowikowie Papryka Przytycka - produkt tradycyjny - zapraszamy do lektury Szlak kulinarny Doliny Radomki papryka przytycka produkt tradycyjny Multimedialny Produkt Turystyczny odmiany papryki odmiany papryki odmiany papryki

Papryka Przytycka


Rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze potrawy z papryki

Konkurs na najlepsze potrawy z papryki został rozstrzygnięty w niedzielę 18 sierpnia 2013. Uroczyste wręczenie laurów oraz wyróżnień Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” odbyło się podczas XIV Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku.

Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mog±cych stać się wizytówk± obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.

Spo¶ród licznych zgłoszeń na przepyszne dania z papryki, jury przyznało 3 główne nagrody i 3 wyróżnienia, które zostały wręczone przez Dariusza Wołczyńskiego – Wójta gminy Przytyk, oraz Cezarego Adama Nowek – Prezesa Zarz±du LGD „Razem dla Radomki”. Główne nagrody – „Laury Stowarzyszenia Razem dla Radomki” zostały przyznane: Pani Renacie Kot z Radomia za szybk± sałatkę z kurczakiem (w kategorii dania zimne); Pani Renacie Bieniek z Kowalanki za Paprykowe cztery pory roku (w kategorii dania gor±ce). Najlepszym przetworem z papryki uznano – Dżem z czerwonej papryki, który przygotowała Pani Barbara W±sik z Radomia. Dodatkowo wyróżniono – Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Wrzosu, Stowarzyszenie „Rozwoju Wsi Bierwiec i Okolic”, oraz Pani± Agnieszce Czubak z Wrzosu.

Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego – Laureaci konkursu Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego – Laureaci konkursu Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego – Laureaci konkursu
Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego – Laureaci konkursu Zwyciężcy konkursu – Renata Kot, Renata Bieniek  Wyróżniona potrawa przygotowana przez Stowarzyszenie “Rozwoju Wsi Bierwce I Okolic – prezentowana przez Ewę Ofiarę

Konkursowe przepisy na dania z Papryki
kliknij na zdjęcie aby poznać przepis

Paprykowe Cztery Pory Roku

Dżem z Czerwonej Papryki

Szybka sałatka z kurczakiem


img
img
img
img
img







jedlinsk

Gmina Jedlińsk

przysucha

Gmina Przysucha

przytyk

Gmina Przytyk

wieniawa

Gmina Wieniawa

wolanow

Gmina Wolanów

zakrzew

Gmina Zakrzew

Mazowiecka Izba Rolnicza

Mazowiecka Izba Rolnicza

Mazowiecki Oddział Doradztwa Rolniczego

Mazowiecki Oddział Doradztwa Rolniczego

Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego

Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego

Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej

Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej

LGD Razem dla Radomki

Starostwo Powiatowe w Radomiu

Gmina Wy¶mierzyce

© 2012 | Wszystkie prawa zastrzeżone. LGD "Razem dla Radomki"
HOME     AKTUALNO¦CI     PRODUKT TRADYCYJNY     UPRAWA     CIEKAWOSTKI