Rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze potrawy z papryki
Konkurs na najlepsze potrawy z papryki został rozstrzygnięty w niedzielę 18 sierpnia 2013. Uroczyste wręczenie laurów oraz wyróżnień Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” odbyło się podczas XIV Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku.
Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mog±cych stać się wizytówk± obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.
Spo¶ród licznych zgłoszeń na przepyszne dania z papryki, jury przyznało 3 główne nagrody i 3 wyróżnienia, które zostały wręczone przez Dariusza Wołczyńskiego – Wójta gminy Przytyk, oraz Cezarego Adama Nowek – Prezesa Zarz±du LGD „Razem dla Radomki”. Główne nagrody – „Laury Stowarzyszenia Razem dla Radomki” zostały przyznane: Pani Renacie Kot z Radomia za szybk± sałatkę z kurczakiem (w kategorii dania zimne); Pani Renacie Bieniek z Kowalanki za Paprykowe cztery pory roku (w kategorii dania gor±ce). Najlepszym przetworem z papryki uznano – Dżem z czerwonej papryki, który przygotowała Pani Barbara W±sik z Radomia. Dodatkowo wyróżniono – Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Wrzosu, Stowarzyszenie „Rozwoju Wsi Bierwiec i Okolic”, oraz Pani± Agnieszce Czubak z Wrzosu.
Konkursowe przepisy na dania z Papryki
kliknij na zdjęcie aby poznać przepis
Paprykowe Cztery Pory Roku |
Dżem z Czerwonej Papryki |
Szybka sałatka z kurczakiem |