- Papryka Przytycka - produkt tradycyjny
- Konferencja prasowa dot. Papryki Przytyckiej
- Papryka Przytycka jako produkt pretendujący do rejestracji
- Papryka Przytycka na Targach Regionalia
- Rejestracja Produktu Tradycyjnego w Uni Europejskiej
- Jakie produkty można rejestrować?
- Kto może ubiegać się o rejestrację produktu tradycyjnego w UE?
- Procedury prawne oraz przebieg rejestracji produktu
- Informacje dodatkowe
- XV Ogólnopolskie Targi Papryki w Przytku
- Producenci Papryki na Dożynkach Prezydenckich
Papryka przytycka na Targach Regionalia
W dniach od 4 do 6 kwietnia 2014 r. w Warszawie odbyła się trzecia edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia, uważana za największa imprezę poświęconą produktom regionalnym i lokalnym w naszym kraju. Była to zarazem druga edycja, w której Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Razem dla Radomki uczestniczyła w charakterze wystawcy, promując przedsiębiorców oraz turystykę z naszego regionu.
Impreza zorganizowana została pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Stanowi różnorodny katalog wyrobów, które wytwarzane są często według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenia, na bazie lokalnych surowców i w sposób przyjazny dla środowiska. Ponad 200 wystawców na swoich stoiskach zaprezentowało produkty regionalne z Polski i zagranicy, zdrową, organiczną żywność, miody, przetwory, przyprawy, wędliny oraz wyroby mleczarskie, a także wina i lokalne browary. Ponadto, prezentowane były oryginale produkty rzemieślnicze z drewna, ręcznie robiona biżuteria i moda inspirowana folklorem. Dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z największą tego typu imprezą konsumencką w Polsce, XVII edycją Targów Turystyki i Wypoczynku Lato (www.targilato.pl), imprezę odwiedziło blisko 20 000 osób.
Na stoisku wystawienniczym naszego Stowarzyszenia, które zostało przygotowane we współpracy z Lokalną Grupą Działania Dziedzictwo i Rozwój, na gości odwiedzających nasze stoisko czekało wiele przepysznych produktów regionalnych. Zainteresowani mogli spróbować wyjątkowo smacznych wyrobów piekarniczych z Piekarni Wacyn, soku Smaczek z Doliny Radomki produkowanego w gospodarstwie Moniki I Tomasza Bankiewicz aktualnych Mistrzów Agroligii, wyróżnionego w konkursie na Najlepszy Produkt III Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2014 Dżemu z Papryki Przytyckiej przygotowanego przez Panią Barbarę Wąsik, jak również wyrobów mięsnych przygotowanych przez masarnię U Wójtowicza. Nie mogło również zabraknąć papryki z Przytyka. Obecni byli również Państwo Bałtowscy z Przysuchy, którzy prezentowali swoje rzeźby. Drugiego dnia Targów na stoisku królowały potrawy przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Grabowianki z Grabowa nad Wisłą.
Niezmiernie miło nam poinformować, iż produkt lokalny naszego Stowarzyszenia Razem dla Radomki jakim jest dżem z papryki przytyckiej przygotowany przez Panią Barbarę Wąsik otrzymał wyróżnienie w konkursie Najlepszy Produkt III Targów Tradycyjnych i Ekologicznych.
Dżem z czerwonej papryki to charakterystyczne i coraz bardziej popularne danie przygotowywane z produktu tradycyjnego Papryki Przytyckiej, które cechuje się niepowtarzalną jakością i smakiem. Dżem przygotowany jest z papryki czerwonej, z dodatkiem cytryn, pomarańcz, cukru i wysmażany na rondlu. Dla smaku dodawany do niego jest również sok z cytryn, cynamon, oraz goździki.