- Papryka Przytycka - produkt tradycyjny
- Konferencja prasowa dot. Papryki Przytyckiej
- Papryka Przytycka jako produkt pretendujący do rejestracji
- Papryka Przytycka na Targach Regionalia
- Rejestracja Produktu Tradycyjnego w Uni Europejskiej
- Jakie produkty można rejestrować?
- Kto może ubiegać się o rejestrację produktu tradycyjnego w UE?
- Procedury prawne oraz przebieg rejestracji produktu
- Informacje dodatkowe
- XV Ogólnopolskie Targi Papryki w Przytku
- Producenci Papryki na Dożynkach Prezydenckich
Kto może ubiegać się o rejestrację produktu tradycyjnego w UE?
O rejestrację produktu tradycyjnego lub regionalnego występuje grupa producentów, a nie pojedynczy producent.
Wynika to z faktu, iż produkt tradycyjny lub regionalny kształtuje się w ciągu długiego czasu, w wyniku oddziaływania wielu czynników naturalnych, kulturowych- dlatego stanowi dobro wspólne całego regionu i nie może zostać zawłaszczony przez jednego producenta. Dlatego warunkiem koniecznym przyjęcia wniosku jest jego złożenie przez grupę producencką
Grupa to każda grupa producentów, lub przetwórców, niezależnie od jej formy prawnej lub składu, której działalność związana jest z tym samym produktem rolnym lub środkiem spożywczym. Grupa producentów jest konieczna dla rejestracji produktu, ale też jej sprawne funkcjonowanie i zaangażowanie producentów w działania grupowe może im przynieść znaczne korzyści.
Do obowiązków grupy oprócz przygotowania i złożenia wniosku należy:
- Wypracowanie obowiązujących jej członków zasad
- Wypracowanie specyfikacji produktu
- Ustalenie reguł i częstotliwości kontroli oraz mechanizmów samokontroli
- Wybór jednostki certyfikującej
W niektórych przypadkach (np. dla rejestracji produktu znanego pochodzenia) osoba fizyczna lub prawna może być traktowana jako grupa, z uwagi na spełnienie 2 następujących warunków:
- Osoba ta jest jedynym producentem na danym obszarze geograficznym
- Wyznaczony obszar geograficzny posiada charakterystykę odróżniającą go w zauważalny sposób od obszarów sąsiednich, lub charakterystyka danego produktu odróżnia go od produktów wytwarzanych .
FORMY PRAWNE GRUP PRODUCENTÓW
Osobowość prawna | Podstawa Prawna | Cel Organizacji | Teren działania | Liczba członków założycieli | Członkowie organizacji | Forma finansowania |
Zrzeszenie | Ust. z dn. 08.10.82, O społeczno-zawodowych organizacjach rolników | społeczny, ale również gospodarczy (kółka rolnicze) | terytorium RP | co najmniej 10 osób fizycznych, z których co najmniej 8 prowadzi rolne gospodarstwo jako właściciel, posiadacz bądź użytkownik | osoby fizyczne | składki członkowskie |
Stowarzyszenie | Ust. z dn. 07.04.89 Prawo o stowarzyszeniach | społeczny | bez ograniczeń | co najmniej 15 osób fizycznych | osoby fizyczne, osoby prawne - tylko jako członkowie wspierający. | składki członkowskie |
Izba gospodarcza | Ust. z dn. 30.05.89 O izbach gospodarczych | społeczny, gospodarczy | terytorium RP | co najmniej 100 podmiotów gospodarczych | podmioty gospodarcze | składki członkowskie |
Spółdzielnia | Ust. z dn. 16.09.82 Prawo spółdzielcze | minimalizacja kosztów oraz możliwość realizacji dodatkowych celów społecznych, zapisanych w statucie | bez ograniczeń | co najmniej 10 osób fizycznych lub 3 osoby prawne, w przypadku spółdzielni produkcji rolniczej 5 osób fizycznych | oosoby fizyczne i prawne, na równych prawach | udział |
Spółka z.o.o, | Ust. z dn. 15.09.00 Kodeks spółek handlowych | dowolny | bez ograniczeń | 1 i więcej osób fizycznych lub prawnych | osoby fizyczne i prawne na równych prawach | udział |
Spółka akcyjna | Ust. z dn. 15.09.00 Kodeks spółek handlowych | bez ograniczeń | 1 i więcej osób fizycznych lub prawnych | osoby fizyczne i prawne, na równych prawach | akcje |