UPRAWA PAPRYKI
Wymagania cieplne papryki są wysokie, bowiem jest to roślina klimatu ciepłego. Optymalna temperatura powietrza dla wzrostu i rozwoju tej rośliny wynosi 19-27 stopni C w dzień i 16-18 stopni C w nocy. Temperatury gleby powinna być zbliżona do temperatury powietrza. Papryka wymaga oprócz odpowiednie długiego naświetlania dobowego wymaga światła intensywnego. Papryka powinna być uprawiana na glebach I , II klasy bonitacyjnej o bardzo dobrych warunkach powietrznych i wodnych.
Paprykę w Polsce można uprawiać wyłącznie z rozsady. Przygotowanie dobrej rozsady papryki wymaga okresu 7-8 tygodni. W gruntowej uprawie papryki rozsadę sadzi się na miejsca stałe dopiero w końcu maja, a nawet na początku czerwca.
Owoce odmian słodkich zbiera się albo gdy są wyrośnięte lecz jeszcze zielone lub podobnie jak owoce odmian ostrych gdy są intensywnie czerwone. Owoce odmian słodkich zebrane w fazie dojrzałości użytkowej (zielone) można przechowywać w pomieszczeniach o temperaturze 0-2 stopni C, wilgotności powietrza wynoszącej 85-90% i silnym obiegu powietrza przez okres 6 tygodni. Owoce papryki ostrej suszy się w pomieszczeniach suchych i ciepłych i miele na proszek.